Sabtu, 2 Jun 2012

KEK LAPIS PRUNE

KEK LAPIS PRUNE
bahan-bahan ( blh mkn beramai ramai :-) )
  • 375gm butter cup
  • 10 biji telur gred A
  • 200 gm tepung hong kong / superfine
  • 1 sb ovellete
  • 4 sb susu pekat manis
  • 4 sb serikaya
  • 50gm badam kisar halus
  • 1 sk baking powder
  • 1 sb esen vanilla
Cara-cara
1.     Pukul mentega bersama gula castor sehingga kembang
2.     Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati
3.     Kemudian mskkan ovellete dan susu pekat manis dan pukul lagi
4.     Masukkan srikaya dan badam kisar pula ..pukul sebati
5.     Masukkan tepung hong kong dan baking powder..pukul lagi..akhir sekali mskkan esen vanilla.....
6.     Sediakan loyang 7" x 7" ..sapukan marjerin keliling loyang ..kemudian lapiskan dgn kertas minyak..
7.     Lapisan pertama... mskkan 6 sudu besar adunan dan ratakan
8.     Bakar pd suhu 180c dgn api bawah selama 4 mnt..kemudian api atas pula selama 4 mnt...bergantung pada oven msg2..agak2 dah kaler coklat2 tu dah msk la kaedahnye ye...
9.     sblm mskkan lapisan kedua... tekan2 sikit lapisan yg telah dibakar td..( saya tekan pakai tmpt burger je :) Lps tu baru mskkan 5 sudu pada lapisan kedua...ratakan
10. Bila lapisan ke-2 dh masak..masukkan lapisan ke-3 dan letak prune yg telah dipotong2 ...

11. Ulang cara melapis sehingga habis..utk buah prune sy letak selang dua lapisan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan